Jak przechowywać oliwę z oliwek?

O tym jak bardzo wyjątkowa jest oliwa z oliwek przekonacie się na pewno smakując naszych produktów. Bardzo często pojawia się jednak pytanie w jaki sposób należy przechowywać oliwę z oliwek, aby nie straciła swojego wspaniałego smaku i jak najdłużej zachowała swoje cudowne właściwości.

Dlatego też ważne jest abyśmy poznali kilka prostych sposobów dotyczących jej przechowywania.

  1. Oliwa powinna być przechowywana w suchym, chłodnym oraz najlepiej ciemnym miejscu. Stanowczo odradza się jednak przechowywanie oliwy w lodówce, gdyż bardzo niskie temperatury spowodują zgęstnienie oraz zmętnienie oliwy.
  2. Ciemne miejsce nie oznacza iż nie możecie postawić oliwy na blacie w kuchni czy na stole. Możecie pod warunkiem, że oliwa nie będzie tam długo stała a tym samym korzystacie z oliwy praktycznie codziennie. Jeżeli znów korzystacie z oliwy sporadycznie, to można kupić mniejszą buteleczkę w niej przechowywać ilość, która wystarczy nam na jakiś cza a resztę oliwy postawić w ciemnym miejscu (szafka w kuchni, barek itp.)
  3. Nie tylko niskie temperatury szkodzą oliwie. Szkodą jej również wysokie, dlatego przechowując oliwę należy zwrócić uwagę aby nie miała ona kontaktu z wysokimi temperaturami, zbyt częstym konktaktem z powietrzem (zawsze dobrze ją zakręcajcie a jeżeli macie możliwość przelania do mniejszej ciemnej butelki do codziennego użytku tym lepiej) oraz światłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *