
Kto był w Grecji i nie spróbował, to … jakby nie był! Jego zapach należy do najbardziej charakterystycznych zapachów greckiej kuchni – Grecy dodają go do wszystkiego, bo do wszystkiego pasuje! Uważane za tradycyjną przystawkę, tzatziki można tylko uwielbiać (chyba, że ktoś nie jest fanem czosnku 🙂 ).
Choć w sklepach można spotkać coraz więcej gotowych tzatzików, domowy sos jest znacznie lepszy od tych sklepowych, bo smakuje zupełnie inaczej na świeżo. Zrobicie go super szybko w kilka minut a potrzebne do tego składniki są proste, tanie i na pewno łatwo je dostać. Do dzieła!
– uniwersalny i pyszny sos na zimno
– super do grilla, frytek, ryby, surówek
– tylko kilka składników i szybkie wykonanie
– niezastąpiony sos na bazie jogurtu greckiego
Składniki
- 250 – 300 g jogurtu typu greckiego
- 1 ogórek
- 1 – 3 ząbki czosnku (świeży czosnek ma wystarczająco mocny smak)
- 1 łyżka delikatnej oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ewentualnie siekane zioła: koperek, pietruszka, oregano
Przepis
- Obierz ogórka i zetrzyj go na tarce. Sporo przepisów sugeruje, aby zamiast na grubych oczkach szatkować go. Ja jednak zdecydowanie polecam zetrzeć ogórek na grubych oczkach. (Jeżeli ogórek jest bardzo wodnisty w środku i ma duże pestki to polecam łyżeczką wyjąć z niego pestki i wodnistą część)
- Starty ogórek posyp solą aby odeszła z niego woda po czym „wyciśnij” ostatnie krople wody i przełóż do miseczki lub głębokiego talerza.
- Ząbek lub ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub na drobniutkich oczkach na tarce. Starty czosnek dodaj do ogórka. Pamiętaj – ilość czosnku to kwestia indwidualna 😉
- Dodaj jogurt i zacznij delikatnie mieszać zawartość.
- Następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Przyprawy dajemy w zależności od osobistych preferencji. W Grecji mówią, że daje się przyprawy „me to mati” („na oko”).
- Dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowany sos/dip odstaw na kilka minut do lodówki. Można ozdobić oliwką.
Spotkałam się z różnymi przepisami, które sugerują, aby do tzatzików dodać inne przyprawy i zioła jak np. koperek, pietruszkę, oregano itp. Osobiście nie polecam tej wersji. W większości greckich tawern najlepsze tzatziki to te, które mają dużo czosnku i tylko najważniejsze składniki.