Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek nazywana była przez Homera “płynnym złotem”. Jej wartość z uwagi na właściwości terapeutyczne uznawali również Hipokrates, Dioklis czy Dioskuridis. Dzisiaj jest ona pierwszoplanowym składnikiem kuchni środziemnomorskiej.
Oliwa z oliwek to substancja tłuszczowa, która uzyskiwana jest z owoców drzew oliwnych. Drzewa te uprawiane są prawie w całym rejonie śródziemnomorskim i w każdym zakątku Grecji. Sama Grecja natomiast jest pionierem w spożyciu oliwy z oliwek w przeliczeniu na lekarze oraz dietetycy bazując na wynikach osobę.
Jakie korzyści przynosi nam spożycie tej cennej substancji?
Chroni nasz układ sercowo – naczyniowy. Pomaga zapobiegać udarom oraz zmniejsza ciśnienie. Z uwagi na bogatą zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych tłuszczy, zmniejsza ryzyko depresji. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy. Chroni przed chorobą Altzheimera oraz podobnymi, neurodegeneracyjnymi chorobami. Wspomaga w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki dzięki zawartemu w niej kwasowi oleinowemu i hydroksytyrolozowi. Chroni także wątrobę przed stresem oksydacyjnym oraz zapeleniem jelita. Witamina E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydacyjne składniki, które zawiera działają profilaktycznie w stosunku do niektórych form raka, osteoporozy oraz reumatyzmu. Posiada właściwości zwalniające proces starzenia. Bardzo korzystnie wpływa na rozwój środkowego systemu nerwowego a także pomaga w trawieniu innych pokarmów (tłuszczowych lub nie), wspomagając wydzielanie żółci. Przyczynia się do długowieczności i witalności!
Oliwa z oliwek najwyższej jakości (czyli tzw. extra virgin) jest wspaniała pod każdym względem. Dzięki jej charakterystycznemu smakowi, jest idealna do spożycia na surowo, między innymi przez dodanie do sałatek. Stanowi jednocześnie substancję tłuszczową, która śmiało może zastąpić masło, majonez, oleje z nasion czy nawet śmietanę używaną zarówno do potraw jak i wyrobów cukierniczych. Wbrew temu, co dużo osób sądzi, wartośc energetyczna oliwy z oliwek to zaledwie 9 kalorii na gram, dokładnie tyle co oleje nasienne przez co nadaje się również idealnie do smażenia tym bardziej, że jej chemiczny skład jest bardziej wytrzymały od każdego innego rodzaju oleju.
-
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin 1L ABEA MINOAN + oregano 20gr
Promocja!59,00zł49,99zł Czytaj dalej -
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin 250ml 02 FILEMA
22,00zł Dodaj do koszyka -
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin 250ml Cytryna FILEMA
25,00zł Dodaj do koszyka -
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin 250ml Czosnek FILEMA
25,00zł Dodaj do koszyka -
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin, 1L, ABEA minoan edition
Promocja!59,00zł34,00zł Czytaj dalej -
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin, 5L, ABEA minoan edition
Promocja!250,00zł199,00zł Dodaj do koszyka -
Masło do ciała + krem do rąk z lawą wulkaniczną, Filema
Promocja!35,00zł29,99zł Dodaj do koszyka -
Migdały surowe 160g Filema
14,00zł Dodaj do koszyka -
Ocet balsamiczny ABEA 250ml
13,00zł Dodaj do koszyka -
Oliwa w sprayu czosnek 50ml, Filema
9,00zł Dodaj do koszyka -
Oliwa w sprayu oregano 50ml, Filema
9,00zł Dodaj do koszyka -
Oliwa w sprayu pomarańcza 50ml, Filema
9,00zł Dodaj do koszyka -
Oliwa z oliwek Extra Virgin, BIO 500ml
28,00zł Czytaj dalej -
Oliwa z oliwek Extra Virgin, odmiana koroneiki 100ml
8,00zł Czytaj dalej