Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek nazywana była przez Homera “płynnym złotem”. Jej wartość z uwagi na właściwości terapeutyczne uznawali również Hipokrates, Dioklis czy Dioskuridis. Dzisiaj jest ona pierwszoplanowym składnikiem kuchni środziemnomorskiej.

Oliwa z oliwek to substancja tłuszczowa, która uzyskiwana jest z owoców drzew oliwnych. Drzewa te uprawiane są prawie w całym rejonie śródziemnomorskim i w każdym zakątku Grecji. Sama Grecja natomiast jest pionierem w spożyciu oliwy z oliwek w przeliczeniu na  lekarze oraz dietetycy bazując na wynikach  osobę.

Jakie korzyści przynosi nam spożycie tej cennej substancji?

Chroni nasz układ sercowo – naczyniowy. Pomaga zapobiegać udarom oraz zmniejsza ciśnienie. Z uwagi na bogatą zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych tłuszczy, zmniejsza ryzyko depresji. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy. Chroni przed chorobą Altzheimera oraz podobnymi, neurodegeneracyjnymi chorobami. Wspomaga w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki dzięki zawartemu w niej kwasowi oleinowemu i hydroksytyrolozowi. Chroni także wątrobę przed stresem oksydacyjnym oraz zapeleniem jelita. Witamina E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydacyjne składniki, które zawiera działają profilaktycznie w stosunku do niektórych form raka, osteoporozy oraz reumatyzmu. Posiada właściwości zwalniające proces starzenia. Bardzo korzystnie wpływa na rozwój środkowego systemu nerwowego a także pomaga w trawieniu innych pokarmów (tłuszczowych lub nie), wspomagając wydzielanie żółci. Przyczynia się do długowieczności i witalności!

Oliwa z oliwek najwyższej jakości (czyli tzw. extra virgin) jest wspaniała pod każdym względem. Dzięki jej charakterystycznemu smakowi, jest idealna do spożycia na surowo, między innymi przez dodanie do sałatek. Stanowi jednocześnie substancję tłuszczową, która śmiało może zastąpić masło, majonez, oleje z nasion czy nawet śmietanę używaną zarówno do potraw jak i wyrobów cukierniczych. Wbrew temu, co dużo osób sądzi, wartośc energetyczna oliwy z oliwek to zaledwie 9 kalorii na gram, dokładnie tyle co oleje nasienne przez co nadaje się również idealnie do smażenia tym bardziej, że jej chemiczny skład jest bardziej wytrzymały od każdego innego rodzaju oleju.