Oliwa z oliwek – dobro w każdej kropli!

Już starożytni nazywali ją płynnym złotem. Dzisiaj coraz więcej mówi się o jej dobroczynnych i przede wszystkim terapeutycznych właściwościach.

Oliwa z oliwek to substancja tłuszczowa, która uzyskiwana jest z owoców drzew oliwnych. Drzewa te uprawiane są prawie w całym rejonie śródziemnomorskim i w każdym zakątku Grecji. Już w czasach starożytnych jej wartość z uwagi na właściwości terapeutyczne była uznawana przez Hipokratesa, Dioklisa czy Dioskuridisa. Podobnie i w dzisiejszych czasach, lekarze oraz dietetycy bazując na wynikach badań naukowych, podkreślają iż oliwa z oliwek działa bardzo korzystnie prawie na wszystkie czynności organizmu. Natomiast Grecja jest światowym pionierem w spożyciu oliwy z oliwek na jedną osobę.

Jakie więc korzyści przynosi nam spożycie tej cennej substancji?

  1. Chroni nasz układ sercowo – naczyniowy, pomaga zapobiegać udarom oraz zmniejsza ciśnienie.
  2. Z uwagi na bogatą zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych tłuszczy, zmniejsza ryzyko depresji.
  3. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy.
  4. Chroni przed chorobą Altzheimera oraz podobnymi, neurodegeneracyjnymi chorobami.
  5. Wspomaga w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki dzięki zawartemu w niej kwasowi oleinowemu i hydroksytyrolozowi. Chroni także wątrobę przed stresem oksydacyjnym oraz zapeleniem jelita.
  6. Witamina E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydacyjne składniki, które zawiera działają profilaktycznie w stosunku do niektórych form raka, osteoporozy oraz reumatyzmu.
  7. Posiada właściwości zwalniające proces starzenia. Bardzo korzystnie wpływa na rozwój środkowego systemu nerwowego a także pomaga w trawieniu innych pokarmów (tłuszczowych lub nie), wspomagając wydzielanie żółci.
  8. Przyczynia się do długowieczności i witalności!

Specjaliści, którzy od lat badają właściwości oliwy, zalecają aby do codziennej diety wprowadzić 2-3 łyżek oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek najwyższej jakości (czyli tzw. extra virgin) jest nie tylko produktem o wspaniałym znaczeniu dla naszego codziennego żywienia. Dzięki jej charakterystycznemu smakowi, jest idealna do spożycia na surowo, między innymi przez dodanie do sałatek. Stanowi jednocześnie substancję tłuszczową, która śmiało może zastąpić masło, majonez, oleje z nasion czy nawet śmietanę używaną zarówno do potraw jak i wyrobów cukierniczych. Wbrew temu, co dużo osób sądzi, wartośc energetyczna oliwy z oliwek to zaledwie 9 kalorii na gram, dokładnie tyle co oleje nasienne przez co nadaje się również idealnie do smażenia tym bardziej, że jej chemiczny skład jest bardziej wytrzymały od każdego innego rodzaju oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *