Jakich dań spróbować na Krecie?

jakich dań spróbować na krecie

Jakich dań spróbować na Krecie?
Decyzja zapadła – jedziesz na bajkową Kretę! Podczas swojego pobytu na pewno będziesz mieć okazję do posmakowania greckich specjałów. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy listę 10 potraw, których musisz koniecznie spróbować będąc na tej pięknej wyspie!

Kreta, największa z greckich wysp, zachwyca nie tylko malowniczymi krajobrazami i bogatą historią, ale również wyjątkową kuchnią. Kreteńska dieta, często uznawana za wzór zdrowego odżywiania, bazuje na świeżych, lokalnych produktach, takich jak oliwa z oliwek, warzywa, owoce, ryby i zioła. Oto 10 potraw, które każdy odwiedzający Kretę powinien spróbować, aby w pełni doświadczyć unikalnych smaków tej wyspy:

1. Dakos (gr. ντάκος)

To tradycyjna kreteńska przekąska, składająca się z twardego chleba barley zwilżonego wodą lub oliwą z oliwek, pokrytego startymi pomidorami, świeżym serem myzithra, oliwą z oliwek, oregano i czasami oliwkami. Dakos idealnie łączy w sobie prostotę i smak śródziemnomorskich składników.

2. Mizithropitakia (gr. μιζηθροπιτάκια)

To małe, słodkie pierożki wypełnione świeżym serem myzithra, często podawane z miodem i cynamonem. Są one pysznym przysmakiem, który można znaleźć w kawiarniach i cukierniach na całej Krecie.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι από την Αργυρώ | Συνταγή | Argiro.gr

3. Kalitsounia (gr. καλιτσούνια)

Podobne do mizithropitakia, ale kalitsounia są dostępne w wersji słodkiej i słonej. Te małe, nadziewane ciasteczka mogą być wypełnione serem, ziołami lub nawet dzikimi zieleniami, tworząc smakowitą przekąskę na każdą okazję.

4. Lamb with Stamnagathi (gr. αρνί με σταμναγκάθι)

Baranina z dzikimi ziołami (stamnagathi) to klasyczne danie kuchni kreteńskiej. Baranina, wolno gotowana z lokalnymi ziołami, oliwą z oliwek i cytryną, jest niezwykle aromatyczna i miękka.

Yanna's Arni me Stamnagathi / Αρνί με Σταμναγκάθι (Cretan Lamb with Wild  Spiny Chicory and Lemon Sauce) – The Glutton Life

5. Chochlioi Boubouristi (gr. χοχλιοί μπουμπουριστοί)

Ślimaki po kreteńsku, smażone z mąką i oliwą z oliwek, posypane grubą solą, skropione octem winnym lub cytryną. To tradycyjny przysmak, który zaskakuje głębią smaku.

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ – Κρήτη των Γεύσεων

6. Gamopilafo (gr. γαμοπίλαφο)

Tradicionalnie serwowane na weselach, to danie z ryżu gotowanego w bulionie z koziego mięsa lub baraniny, obficie polewane lokalną oliwą z oliwek. Gamopilafo jest uważane za wykwintną kreteńską potrawę. Dla mnie jest to jeden z absolutnych faworytów! Jeszcze większe “niebo w gębie” będzie jak do pilafu doda się gęsty grecki jogurt. Pychotka! Jako ciekawostkę powiem, że sposób w jaki kucharz przyrządzi pilaf na weselu bardzo często podlega ogromnej krytyce i jego sukces przekłada się na sukces całego wesela!

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο γαμοπίλαφο | LiFO

7. Raki (gr. ρακί)

Choć to nie potrawa, lecz lokalny trunek, raki (na Krecie często nazywane tsikoudia) to nieodłączny element kreteńskiej gościnności. Ten mocny alkohol, destylowany z resztek winogron, często podaje się jako digestif po obfitym posiłku.

Ρακή: το νέκταρ της κρητικής γης - Ταξιδεύουμε μαζί

8. Sfakiani Pita (gr. σφακιανή πίτα)

Jest to unikalny rodzaj chleba z regionu Sfakia, wypełniony serem i grillowany, a następnie podawany z miodem na wierzchu. Sfakiani pita to słodko-słony przysmak, który idealnie łączy różne smaki kreteńskiej kuchni.

Cretan Traditional Cheese Pie (Sfakiani Pita) Recipe

9. Apaki (gr. απάκι)

Wędzony i marynowany w ziołach i occie kawałek mięsa (zazwyczaj wieprzowiny), apaki jest delikatnym, aromatycznym dodatkiem do wielu kreteńskich dań.

Απάκι με σάλτσα και μανιτάρια

10. Loukoumades (gr. λουκουμάδες)

To małe, puszyste pączki podawane z miodem i posypane cynamonem lub orzechami. Loukoumades to popularny deser w Grecji, ale kreteńska wersja tego słodkiego przysmaku jest szczególnie smaczna.

Kuchnia kreteńska jest odzwierciedleniem bogatej kultury i historii wyspy, oferując dania, które są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Degustując te tradycyjne potrawy, odwiedzający mogą doświadczyć prawdziwego ducha Krety, odkrywając sekrety długowieczności jej mieszkańców.

11. BONUS! Sałatka grecka w wersji kreteńskiej czyli sałatka kreteńska(gr. κρητική σαλάτα)

Bez wątpienia sałatka grecka (znana światu jako greek salad) jest jedną z najpopularniejszych w całej Grecji w tym także na greckich wyspach! Jednak jak co kraj to obyczaj, to tak samo co wyspa to sałatka! Na Krecie możecie spotkać lokalną, kreteńską wersję sałatki, która jest również tak samo pyszna grecka!

W klasycznej greckiej sałatce, która w Grecji nazywana jest wiejską (gr. χωριάτικη) podstawowymi składnikami są: pomidor, ogórek, czerwona cebula, zielona papryka, ser feta, oliwki (najczęsciej kalamata), oliwę z oliwek oraz sól, pieprz i oregano.
Do sałatki kreteńskiej natomiast dodatkowo dodaje się: paximadi (suszony chlebek), marynowane ostre papryczki a zamiast fety ser mizithra, który jest mega pyszny! W niektórych wersjach sałatki można także spotkać gotowane ziemniaki czy inne warzywa. Warto spróbować tej wersji sałatki choćby z uwagi na chleb paximadi, który w połączeniu z sosem sałatki (oliwa z oliwek, sok z pomidora i pozostałych warzyw) zauroczy Was niesamowitym smakiem swojskości!

Κρητική σαλάτα με δύο είδη παξιμαδιών - Κρητικά παξιμάδια “το Μάννα”  Τσατσαρωνάκη

Kuchnia kreteńska jest odzwierciedleniem bogatej kultury i historii wyspy, oferując dania, które są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Degustując te tradycyjne potrawy, odwiedzający mogą doświadczyć prawdziwego ducha Krety, odkrywając sekrety długowieczności jej mieszkańców.

Zobacz także: TARG W CHANIA – LAIKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *