
To, co w Grecji bardzo lubię podczas Świąt Bożego Narodzenia to zapach słodkich wypieków! Różnorodne przyprawy nadają każdemu z nich charakterystyczny smak i aromat! Sama też od lat robię co roku 3 klasyczne wypieki: kourabiedes, melomakarona oraz wasilopitę. I choć moja teściowa Georgia jest super gospodynią, najbardziej przypadły mi do gustu (i pozostałym domownikom również!!!) przepisy Akisa Petretzikisa, który został pierwszym laureatem konkursu MasterChef w Grecji. Dzisiaj chciałabym się z Wami nimi podzielić 🙂
KOYRABIEDES – klasyczne

Kourabiedes (gr. κουραμπιέδες – czyt. kurabiedes ) to małe, białe, bardzo kruche ciasteczka. Są to bardzo popularne w całej Grecki ciasteczka, które najczęściej przyrządza się w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od perskiego słowa Qurabiye, które oznacza ciasteczko – słodki wypiek z mąki, masła oraz cukru pudru. Grecy, którzy byli uchodźcami z Azji Mniejszej, z Karvali i Kappadocci stworzyli w województwie Kavala miasteczko Nea Karvali i tam przenieśli tradycyjny przepis na kourabiedes. Dlatego też dzisiaj w Grecji, nasłynniejsze Kourabiedes to te z Nea Karvali!
Oczywiście przez lata przepis uległ pewnym modyfikacjom i każdy, kto piecze kourabiedes dorzuca „coś” od siebie. Dzięki temu można spotkać różne wersje tych pysznych ciasteczek. Ja powiem Wam jak zrobić to w sposób, w jaki przyrządza je Akis 😉
Składniki:
- 500g masła (w temperaturze pokojowej)
- 220g cukier puder
- 1 wanilia w proszku
- 1 łyżeczka wody kwiatowej (jeżeli nie macie podam niżej jak zrobić)
- 30g likieru z gorzkiego migdały lub koniak albo rum
- 200-280g posiekanych na drobno migdałów lub troszkę grubszych, nieposolonych i podpieczonych
- 900g mąki uniwersalnej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
– 1 łyżka wody kwiatowej
– 300g cukru pudru
Wykonanie
- Podgrzewamy piekarnik do 180°C na obiegu
- Do miski miksera dajemy masło, cukier puder i mieszamy na wysokich obrotach skrzydłem przez około 10-15 minut aż masa będzie biała i puszysta
- Dodajemy wanilię w proszku, wodę kwiatową, likier i kontynuujemy miksowanie
- Wyciągamy miskę z miksera
- Łamiemy migdały ręcznie, tak aby były w formie okruszków i dajemy do osobnej miski
- Do innej miski dodajemy: mąkę oraz sól i taką sypką mieszankę dodajemy do miski z miksera
- Mieszamy wszystko dużą łyżką, delikatnie tak aby masa nie straciła swojej puszystości
- Jak tylko wszystkie składniki zostaną zmieszane wyrabiamy masę ręką
- Tworzymy małe kuleczki o wadze 30g każda i przekładamy na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia
- Na środku każdej kuleczki/ciasteczka robimy palcem małe wgłębienie
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut
- Powtarzamy czynność dla pozostałej masy
- Wyciągamy ciasteczka z pieca i czekamy aż wystygną
- Dajemy 1 warstwę ciasteczek na talerz, na którym będziemy je serwować i spryskujemy wodą kwiatową oraz posypujemy cukrem pudrem
- Powtarzamy czynność dla pozostałych ciasteczek i podajemy!
- GOTOWE!
Zobaczcie jak robi je Akis!
Woda kwiatowa:
Oprócz właściwości kosmetycznych, jest też bardzo cenionym składnikiem różnych wypieków ponieważ nadaje im bardzo subtelny i unikatowy smak. Jeżeli nie macie pod ręką wody kwiatowej możecie przygotować wodę, która będzie podobna. Potrzebujecie: wodę, skórkę z pomarańczy oraz 4 goździki (całe, może być więcej dla bardziej intensywnego smaku). Całość zagotować a wodę odsączyć i gotowe!
🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷
MELOMAKARONA – klasyczne

Melomakarona (gr. μελομακάρονα – czyt. melomakarona) to ciemne ciasteczka. Ich głównymi składnikami są: mąka, kasza manna, oliwa, sok z pomarańczy oraz miód. Podobnie jak kourabiedes należą do popularnych greckich wypieków i są niezbędne podczas Świąt Bożego Narodzenia! Ich największym atutem jest to, że po ich upieczeniu zanurza się ja na kilka sekund w słodziuteńkim syropie dzięki czemu mają naprawdę mega smak!
SKŁADNIKI
Składniki, które będą Wam potrzebne do upieczenia podzielimy na 4 części: syrop, mieszanka 1, mieszanka 2 oraz na zakończenie.
Do syropu
- 500g wody
- 800g cukru krystalicznego
- 150g miodu
- 3 laski cynamonu
- 3 goździki (całe)
- 1 pomarańcza przecięta na 2 części
Mieszanka 1
- 400g soku z pomarańczy
- 400g oleju z nasion (np. słonecznikowy)
- 180g oliwy z oliwek
- 50g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tarta skórka z 2 pomarańczy
Mieszanka 2
- 1kg mąki uniwersalnej
- 200g kasza manna (drobna)
Do podania:
- miód
- orzechy włoski
WYKONANIE
WAŻNE!
Przepis zaczynamy od przygotowania syropu, który musi odczekać ok 3-4 godzin, aby w momencie robienia ciasteczek był zimny.
1. Rondel lub garnek ustawiamy na palniku, dodajemy wszystkie składniki potrzebne do syropu z wyjątkiem miodu i gotujemy
2. Ściągamy rondel z ognia i dodajemy miód
3. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia
- Podgrzewamy piekarnik do 190οC na obiegu
- Składniki z mieszanki 1 dajemy do dużej miski i mieszamy
- Do drugiej miski dajemy składniki mieszanki 2 i mieszamy
- Dodajemy wodnistą masę z pierwszej miski do miski z sypka mieszanką i mieszamy bardzo delikatnie rękami (maksymalnie 10 sekund), aby masa się nie ścięła
- Wyrabiamy ciasteczka o średnicy ok 3-4cm i wadze 30g każde, wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy przez około 20-25 minut aż będą upieczone i będą mieć ładny kolor
- Jak tylko będą gotowe wrzucamy melomakarona do zimnego syropu i zostawiamy je w nim na 10-15 sekund
- Odsączamy przed wyciągnięciem i układamy na talerzu
- Polewamy je miodem i posypujemy mielonymi orzechami!
- GOTOWE
Zobaczcie jak wykonuje ten przepis Akis!
🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷🎄❄️🍰🍪🇬🇷
VASILOPITA – greckie ciasto na Nowy Rok!

Vasilopita jest bardzo szczególnym, greckim ciastem!
Przyrządza się ją tylko raz w roku – na Nowy Rok! W Grecji (ale także w innych krajach) podaje się ją zaraz po zmianie Roku! Ponieważ 1 stycznia jest w Grecji dniem, w którym świętuje Agios Vasileios (który jeżeli chodzi o tradycję pełni funkcję świętego Mikołaja), z tego względu ciasto otrzymało nazwę VASILOPITY – pita to inaczej ciasto a ciasto w dniu Vasileiosa to VASILOPITA! 😉
Zgodnie z grecką tradycją, przygotowuje się ją właśnie na 1 stycznia i MUSI zawierać w środku tzw. flouri (gr. φλουρί – czyt. fluri) – czyli złoty pieniążek, monetę, która symbolizuje powodzenie i będzie je mieć przez cały rok ten, komu trafi się w jego części vasilopity! Ciasto krojone jest zaraz po północy, kiedy mamy już Nowy Rok i dzielone jest pomiędzy wszystkich domowników. Na vasilopicie pisze się numer roku (technika dowolna, aczkolwiek zgodnie z tradycją układa się płatki migdałów, czekoladę lub cukier).
🇬🇷GRECKI RYTUAŁ VASILOPITY!
Ponieważ jest bardzo specyficzny wypiek, mocno związany z religią procedura jego krojenia i podawania jest bardzo szczególna! Warto się z nią zapoznać!
Kiedy więc nadejdzie prawie godzina 24:00 gasimy światła, odliczamy od 10 do 1 i ponownie zapalamy światła życząc sobie wszystkiego dobrego w Nowym Roku. W Grecji mówi się Kali Chronia (gr. Καλή Χρονιά – czy. kali chronia) czyli Dobrego Roku! W międzyczasie, na świąteczny stół wkracza vasilopita!!!! Gospodarz domu bierze nóż i wykonuje 3 razy znak krzyża nad ciastem. Następnie przechodzi do krojenia ciasta i to jest bardzo ciekawa kolejność! Pierwszy kawałek ciasta jest dla Chrystusa, drugi dla Matki Boskiej, trzeci dla Domu, następny dla gospodarza, kolejny dla żony gospodarza, dla biednego, dla Agiosa Vasileiosa a następne dla pozostałych domowników w zależności od pokrewieństwa i wieku.
Co ciekawa, vasilopitę przygotowuje się bardzo często również w szkołach, zakładach pracy itd. Oczywiście nawet w późniejszym terminie (imprezy okolicznościowe mogą trwać nawet do lutego) ma to związek z rozpoczęciem Nowego Roku!
Składniki:
- 300g masła
- 250g cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 7 g machlepi
- 2g mastyksu (w formie łez)
- 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- tarta skórka z 2 pomarańczy
- 1 wanilia w proszku
- 4 jajka
- 75g mleko pełnoprocentowe
- 400g mąki uniwersalnej
- sól
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cukier puder
WYKONANIE
- Nagrzewamy piekarnik w 180° C w obiegu
- Do miski miksera dajemy: masło, cukier puder i miksujemy bardzo dokładnie aż masło stanie się puszyste, ok 2-3 minut
- Na chwilę zatrzymujemy pracę miksera, aby oczyścić boki miski szpatułką (masę dodajemy oczywiście do miski, aby mogła być dalej miksowana), po czym kontynuujemy miksowanie przez następne 5 minut po czym zostawiamy miskę na boku
- Do małego mikserka dajemy: cukier, machlepi, mastyks, gałkę muszkatołową, 2 łyżki mąki z naszej mąki i miksujemy (jeżeli macie wanilię w proszku a nie w formie olejku to należy ją dodać na tym etapie)
- Kiedy nasza mieszanka będzie jednolita i sypka, przesypujemy ją do miski miksera
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, wanilię (jeżeli macie w formie olejku) i wszystkie składniki mieszamy na wysokich obrotach
- Dodajemy pojedynczo jajka – kiedy jedno już zostanie wmieszane w masę dodajemy następne
- Wyciągamy miskę z miksera i dodajemy mleko delikatnie mieszając miękką szpatułką do ciast
- W osobnej misce mieszamy 400g mąki, sól i proszek do pieczenia i dodajemy je powoli do miski miksera mieszając wszystkie składniki delikatnie szpatułką
- Smarujemy obficie masłem okrągła foremkę do ciast z otwieranym brzegiem o średnicy 25cm
- Do masy wrzucamy flouri (może to być np moneta 1złotowa owininięta w folię aluminiową)
- Pieczemy w piekarniku na wysokim poziomie przez około 45 minut
- Kiedy vasilopita jest już gotowa, posypujemy ją cukrem pudrem i gotowa!
Aby jeszcze lepiej zrozumieć proces pieczenia Vasilopity, zobacz wideo, gdzie robi ją Akis 😉
Żródło: https://akispetretzikis.com/recipe/5080/paradosiakoi-koyrampiedes